Начин на приготвяне
Всяка сушена смокиня се разрязва през средата, но не докрай. Във вътрешността се пъха по половинка орехова ядка и се притиска. Получените пълнени смокини се подреждат в голяма тава една до друга. Поръсват се с канела, джинджифил на прах и обилно със захар - колкото да ги покрие и смокините да побелеят.
Долива се гореща вода в тавата, малко над половината на смокините. Внимателно тавата се слага на силен котлон, докато водата заври.
Котлонът се намаля, върху тавата се слага друга тава или някакъв капак и се оставят смокините да къкрят за около 1 час и 45 минути.
Може и по-малко, ако котлонът е по-силен. Десертът е готов, когато смокините се издуят и омекнат, а около тях се е образувал гъст захарен сироп.
Поднесете по 3 смокини в чиния, поляти със захарния сос и по желание гарнирайте със заквасена сметана или топка сладолед.