Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусака по турски с тиквички и патладжани

Мусака по турски с тиквички и патладжани

Мусака по турски с тиквички и патладжани
Снимка: Златина Желязкова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Една неустоимо вкусна мусака - богата на свежи зеленчуци и ароматни попдравки, а заливката е черешката на тортата"

Необходими продукти

  • патладжани - 2 броя
  • чушки - 2 зелени
  • кайма - 500 грама
  • тиквички - 2 бр.
  • моркови - 1 брой
  • домати - 2 брой
  • лук - 1 глава
  • горчица - 1 с.л.
  • доматено пюре - 50 мл
  • масло - 100 г
  • червен пипер
  • черен пипер
  • кориандър
  • чубрица
  • сол
  • заливка
  • кисело мляко - 300 грама
  • яйца - 2 броя
  • сирене - 100 грама
  • кашкавал - 100 грама
  • брашно - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Наситнете лука и моркова, след което ги задушете в половината от загрятото масло. Когато зеленчуците омекнат, добавете към тях горчицата, каймата и посочените подправки.

Когато се позапържи каймата, добавете доматеното пюре. Разбъркайте и задушавайте на умерен огън около 15 минути.

Нарежете патладжана на шайби, посолете го и оставете да си пусне горчилката. Измийте и го подсушете старателно.

В останалото масло запържете патладжана.

Нарежете доматите, чушките и тиквички на шайбички.

Пригответе си дълбока тава. Намазнете дъното и започнете да редите продуктите - ред патладжани, кайма, ред пипер, домати и накрая ред тиквички.

Сипете малко топла вода и покрийте тавата с фолио.

Загрейте фурната на 180 градуса и печете мусаката около 50 минути.

Разбийте заедно киселото мляко с яйцата, брашно и настърганото сирене и кашкавал.

Залейте мусаката, махнете фолиото и запечете до апетитен загар.

Мусаката по турски с тиквички и патладжани е готова.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: