Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Гръцка мусака с патладжан и тиквички

Гръцка мусака с патладжан и тиквички

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
135 мин.
Общо
160 мин.
Порции
6
"Въпреки, че нашата си муската е прекрасна, тази с тиквички и патладжани също е много вкусна и ефектна"

Необходими продукти

  • кайма - свинска, телешка или смес 700 гр.
  • патладжани - 5 бр.
  • картофи - 7 бр.
  • тиквички - 7 бр.
  • домати - 3 бр.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 4 скилидки
  • канела - 1/3 ч.л.
  • карамфил - 1/3 ч.л.
  • черен пипер
  • риган
  • бульон - пилешки 1 кубче
  • сос - бешамел готов 1 пакет
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обеленият и ситно нарязан лук се запържва заедно с чесъна до омекване, след което се добавя каймата. Сместа се запържва леко като разбърква постоянно, за да не се залепят парченцата кайма. Задушава се с доматите, като се добавят подправките - 1/3 ч.л. канела, 1/3 ч.л. карамфил, сол на вкус, черен пипер, риган. Оставя се да ври на слаб огън докато остане на мазнина.

Измитите и почистени зеленчуци се нарязват на кръгчета (0.5 - 0.7 см. за патладжаните и тиквичките, а за картофите 0.3 - 0.4 см) и се запържват докато порозовеят. Оставят се настрана, за да се отцеди олиото.

Ако трябва да приготвите сами бешамела (3-4 с. л. брашно и 1 л. прясно мляко, 1 яйце) запържете брашното с малко олио, като разбърквате непрекъснато. Добавете млякото и продължете да разбърквате докато се сгъсти (стане на крем), добавете пилешкия бульон, малко черен пипер, 1 скилидка чесън, бучка бяло сирене. След като поизстине, добавете разбитото яйце.

Отцедените от мазнината зеленчуци се нареждат в средно голяма тава - най - отдолу картофите, непосредствено върху тях патладжаните, плънката, която разстиламе равномерно, тиквичките и бешамела. Пече се в умерена фурна (180 градуса) за около 1.5 часа.

Гръцката мусака се сервира нарязана на парчета със стайна температура.

Рейтинг

4.4
514
44
35
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христо Славейков
Христо Славейков
Апропо е вярна една друга по-долу написана забележка, че при такова количество патладжани, тиквички и картофи.....ще ви остане заготовка за гръцка мусака и за зимнина....! Очевидната причина е , че при това количество кайма, няма да ви остане място в който и да било нормален глинен гювеч......освен ако не готвите в ресторант, но тогава ще е нужно още толкова кайма, глава лук и наистина втори Глинен Гювеч......Разбира се може и да сте ползвали бейби патладжани, тиквички и картофи...но поне го споменете де....!!! Аз лично ползвах 5 нормални картофа, 1 тиквичка и 1 патладжан......Не е истина, но цените в магазините станаха астрономически...а войната е все още само в Украйна!!!......
19.03.2022 02:56
2
1
Христо Славейков
Христо Славейков
Относно по-долен коментар, че на патладжанът трябва първо да му се махне горчивият сок...Да, това е единият начин на обработка.Но също така той може и да се изпържи, което също неутрализира горчивия сок!!!
18.03.2022 23:21
Христо Славейков
Христо Славейков
Страхотна гръцка мусака стана, благодаря! Научих се да правя и сос бешамел, за първи път ми беше, но рецептата беше доста изчерпателна, Адмирации!!!
18.03.2022 23:16
Потребител#232084
Потребител#232084
Да, съставките са тези за гръцка мусака. Обаче, извинете ме - броя на продуктите отговаря на поне 2 тави, т.е. 16 порции и то най-малко.
11.05.2019 13:55
4
Потребител#194182
Потребител#194182
Как можете да готвите патладжан без преди това да сте го отцедили от горчивия сок? Това е основно правило, което всеки опитен готвач знае - патладжанът се нарязва, посолява, оставя се да се отцеди половин час и се изплаква преди да се готви.
02.07.2017 19:31
5
1
Покажи всички подкоментари
nadia
nadia
Готвя гръцка мусака само по този начин и винаги става чудесна!
22.06.2016 10:51
5
Julia
Julia
Това е най-добрата рецепта за гръцка мусака! Само че пека зеленчуците на плоча, вместо да ги пържа, пак е страхотно!
04.10.2015 23:12
5
2
Хрис
Хрис
Още се пече но това е най-дълго приготвяната манджа която съм правила дано си заслужава
12.03.2014 15:00
5
1
НикБ
НикБ
Добре, хубаво, ама като сте сложили бутона Принт, за къф чеп в разпечатката сте включили картинката, а не сте включили табличката с времената :)?
18.11.2012 10:20
1
3
zyzi
zyzi
Хей, хора, не бъдете толкова дребнави, всеки обича различни подправки.
30.08.2011 16:38
3
1
Lina Mari
Lina Mari
На различни места в Гърция
се приготвя по различен начин.
26.07.2011 10:02
1
2
янка
янка
Заливката се прави със сметана за готвене, не мляко. Отгоре се поръсва с халуми, направо фантазия.
23.11.2010 21:14
2
дида
дида
Класическата гръцка мусака се прави само с пържени патладжани, нарязани на дължина. Не се слага риган, а канела и карамфил. По желание и магданоз. Прибавя се и настърган кашкавал.
12.10.2010 21:18
4
1
ели
ели
Що да не се слага риган ? Риганът е братовчед на мащерката и на чубрицата, а в мусака чубрица върви.
18.08.2010 17:01
1
Roumeto
Roumeto
В мусаката не се слага риган. При редене на зеленчуците първо картофите, върху тях кайма, после тиквички, пак кайма и след това патраджаните. Накрая бешамела, но без сирене, може малко кашкавал. При пастициота се слага много кашкавал или жълто твърдо сирене настъргано. Бешамела се прави по един начин, това което е написано по-горе не е гръцко.
23.05.2010 00:09
ива
ива
Бешамелът се прави с масло и около 1.5 л. мляко. Накрая се слагат 3,4 жълтъка. И без тиквички е по - вкусно.
15.09.2009 10:29