Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Гръцка мусака в гювечета

Гръцка мусака в гювечета

Гръцка мусака в гювечета
Снимка: Христинка Колева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Чували ли сте, че в гювеч става най-вкусната гръцка мусака?"

Необходими продукти

  • кайма - 500 г
  • патладжани - 3 средни
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • лук - 1 глава
  • черен пипер
  • домати - 1 брой
  • магданоз
  • сол
  • олио
  • за сос Бешамел
  • прясно мляко - 400 - 500 мл
  • брашно - 2 с.л.
  • масло - 2 с.л.
  • сол - 1 щ.
  • кашкавал - 150 - 200 грама (за поръсване)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете на филийки патладжана, посолете и оставете да си пусне горчилката.

След това измийте патладжанените резени и ги изпечете на грил тиган или загрята скара.

Загрейте олио в тиган и задушете наситнените чесън и лука. Прибавете каймата и я раздробете на трохички. Прибавете обеления настинен домат и гответе още известно време.

Пригответе Бешамела. Сложете маслото в касерола и го разтопете. Прибавете двете лъжици брашно и щом се позапържи, налейте млякото. Бъркайте често, а когато сосът заври, може да го свалите от котлона.

Пригответе си 4-5 гювечета. На дъното на всяко едно сипете от каймата. Следват няколко резена патладжан, пак кайма и накрая патладжан.

Залейте мусаката с Бешамела. Поръсете гювечетата с настъргания кашкавал.

Сложете ги във фурната и включете на 200 градуса. Печете до готовност - около 25 минути.

Гръцката мусака в гювечета е много вкусна.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: