Начин на приготвяне
Нарежете на филийки патладжана, посолете и оставете да си пусне горчилката.
След това измийте патладжанените резени и ги изпечете на грил тиган или загрята скара.
Загрейте олио в тиган и задушете наситнените чесън и лука. Прибавете каймата и я раздробете на трохички. Прибавете обеления настинен домат и гответе още известно време.
Пригответе Бешамела. Сложете маслото в касерола и го разтопете. Прибавете двете лъжици брашно и щом се позапържи, налейте млякото. Бъркайте често, а когато сосът заври, може да го свалите от котлона.
Пригответе си 4-5 гювечета. На дъното на всяко едно сипете от каймата. Следват няколко резена патладжан, пак кайма и накрая патладжан.
Залейте мусаката с Бешамела. Поръсете гювечетата с настъргания кашкавал.
Сложете ги във фурната и включете на 200 градуса. Печете до готовност - около 25 минути.
Гръцката мусака в гювечета е много вкусна.