Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Гръцка Мусака Оригинал

Гръцка Мусака Оригинал

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Новак
1364742k200
Гръцка Мусака Оригинал
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 3
11/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Хайде да видим има ли човек, който не би опитал тази разкошна гръцка мусака"

Необходими Продукти

  • кайма - 400 г телешка
  • патладжани - 2 бр.
  • бяло вино - 1 к.ч.
  • кашкавал - 150 г
  • домати - 400 г от консерва
  • лук - 1 глава кромид
  • магданоз - 1 щипка
  • черен пипер - 1 щипка
  • канела - 1 щипка
  • карамфил - 2 бр.
  • за бешамела
  • индийско орехче
  • брашно - 2 с.л.
  • прясно мляко - 350 мл
  • краве масло - 125 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете патладжаните на големи парчета и ги посолете - оставете ги настрана за около 30 минути, за да пуснат горчивия си сок.

След това ги наредете в тава върху хартия за печене и ги полейте със зехтин.

Покрийте ги с фолио и ги сложете ги да се печат за около 20 минути на 200 °C.

Нарежете лука на ситно и го запържете в дълбок тиган с малко мазнина.

Добавете каймата и след няколко минути налейте виното. Овкусете с подправките и изсипете смлените домати.

Гответе ги, докато се изпари водата.

Запържете маслото заедно с 2 с.л. брашно и излейте прясното мляко - не спирайте да бъркате с телена бъркалка, докато сосът бешамел не се сгъсти. Овкусете го със сол и индийско орехче.

Вземете една голяма тава и я намажете добре със зехтин.

След това наредете половината от патладжана и изсипете половината сос.

Сложете другата половина от патладжана, излейте останалия сос и поръсете с настърган кашкавал.

Сложете гръцката мусака да се пече на 200 °C до готовност.

Поднесете я топла по желание с кисело мляко.

Гръцката Мусака Оригинал е много вкусна.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: