Начин на приготвяне
Обеленият и ситно нарязан лук се запържва заедно с чесъна до омекване, след което се добавя каймата. Сместа се запържва леко като разбърква постоянно, за да не се залепят парченцата кайма. Задушава се с доматите, като се добавят подправките - 1/3 ч.л. канела, 1/3 ч.л. карамфил, сол на вкус, черен пипер, риган. Оставя се да ври на слаб огън докато остане на мазнина.
Измитите и почистени зеленчуци се нарязват на кръгчета (0.5 - 0.7 см. за патладжаните и тиквичките, а за картофите 0.3 - 0.4 см) и се запържват докато порозовеят. Оставят се настрана, за да се отцеди олиото.
Ако трябва да приготвите сами бешамела (3-4 с. л. брашно и 1 л. прясно мляко, 1 яйце) запържете брашното с малко олио, като разбърквате непрекъснато. Добавете млякото и продължете да разбърквате докато се сгъсти (стане на крем), добавете пилешкия бульон, малко черен пипер, 1 скилидка чесън, бучка бяло сирене. След като поизстине, добавете разбитото яйце.
Отцедените от мазнината зеленчуци се нареждат в средно голяма тава - най - отдолу картофите, непосредствено върху тях патладжаните, плънката, която разстиламе равномерно, тиквичките и бешамела. Пече се в умерена фурна (180 градуса) за около 1.5 часа.
Гръцката мусака се сервира нарязана на парчета със стайна температура.
Коментари
се приготвя по различен начин.