Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Смокини с орехи по турски

Смокини с орехи по турски

EfrosiaEfrosia
Джедай
5062k11
Смокини с орехи по турски2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
110 мин.
Общо
140 мин.
Порции
10
"Един десерт, който просто трябва да опитате, за да разберете какво значи вълшебен вкус"

Необходими продукти

  • смокини - 30 броя сушени, по - големи
  • орехи - 30 половинки
  • захар - на око
  • вода - на око
  • канела - 1 - 2 ч.л.
  • джиндифил - 1 с.л. на прах
  • сладолед - за гарниране, може и заквасена сметана
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всяка сушена смокиня се разрязва през средата, но не докрай. Във вътрешността се пъха по половинка орехова ядка и се притиска. Получените пълнени смокини се подреждат в голяма тава една до друга. Поръсват се с канела, джинджифил на прах и обилно със захар - колкото да ги покрие и смокините да побелеят.

Долива се гореща вода в тавата, малко над половината на смокините. Внимателно тавата се слага на силен котлон, докато водата заври.

Котлонът се намаля, върху тавата се слага друга тава или някакъв капак и се оставят смокините да къкрят за около 1 час и 45 минути.

Може и по-малко, ако котлонът е по-силен. Десертът е готов, когато смокините се издуят и омекнат, а около тях се е образувал гъст захарен сироп.

Поднесете по 3 смокини в чиния, поляти със захарния сос и по желание гарнирайте със заквасена сметана или топка сладолед.

Рейтинг

3.8
52
42
31
21
10
Дай твоята оценка: