Начин на приготвяне
Почистения и измит ориз го слагаме в тенджера с вода и поставяме на котлона да ври до полуготовност.
В друга тенджерка слагаме 800 мл затоплено мляко, добавяме захарта и разбъркваме.
Предварително сме разбили жълтъците с тел, добавяме нишестето, ванилията и останалото мляко.
Когато млякото кипне, намаляваме котлона на средна температура, добавяме ориза, разбъркваме и започваме да наливате на тънка струйка от яйчената смес.
Бъркаме непрекъснато.
Оставяме да ври 10 минути, докато започне леко да се сгъстява.
Премахваме млякото с ориз от котлона и разпределяме или в глинени съдове, или в огнеупорни купички.
Изсипваме в тавата вода, така че да покрие дъното на купичките.
Слагаме тавата във фурната и печем на 180°C на горен реотан до образуване на златиста коричка.
Вадим сутляша.
Преди поднасяне охлаждаме традиционния сутляш по турски и поставяме в хладилник за няколко часа.
Коментари