Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Сутляш»Традиционен сутляш по турски

Традиционен сутляш по турски

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9384k7k6
Традиционен сутляш по турски
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"От малки до големи - всички сме израснали със спомена за вкуса на онзи сутляш - млечен, наситен, ароматен"

Необходими продукти

  • прясно мляко - 1 л
  • ориз - 1 ч.ч.
  • вода - 2 ч.ч
  • захар - 1 ч.ч
  • нишесте - 2 с.л. пшенично
  • жълтъци - 3 бр.
  • ванилия - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистения и измит ориз го слагаме в тенджера с вода и поставяме на котлона да ври до полуготовност.

В друга тенджерка слагаме 800 мл затоплено мляко, добавяме захарта и разбъркваме.

Предварително сме разбили жълтъците с тел, добавяме нишестето, ванилията и останалото мляко.

Когато млякото кипне, намаляваме котлона на средна температура, добавяме ориза, разбъркваме и започваме да наливате на тънка струйка от яйчената смес.

Бъркаме непрекъснато.

Оставяме да ври 10 минути, докато започне леко да се сгъстява.

Премахваме млякото с ориз от котлона и разпределяме или в глинени съдове, или в огнеупорни купички.

Изсипваме в тавата вода, така че да покрие дъното на купичките.

Слагаме тавата във фурната и печем на 180°C на горен реотан до образуване на златиста коричка.

Вадим сутляша.

Преди поднасяне охлаждаме традиционния сутляш по турски и поставяме в хладилник за няколко часа.

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Нищо не намалявайте, просто увеличете течността с 1 чаша вода и сутляш т става кремообразен.
23.07.2024 07:33
Анонимен
Анонимен
В млякото с ориз няма жълтици!
22.03.2024 18:42
Анонимен
Анонимен
Аз също го направих и става малко гъст
21.01.2024 17:55
1
Анонимен
Анонимен
Направих сутляша по тази рецепта, но става леко гъст (въпрос на вкус и предпочитание). Ориза му е в повече, 3/4 ч.ч и вместо две супени лъжици нишесте, може 1-1/2с.л му е достатъчно.
22.03.2023 14:29
2