Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Сутляш»Класически Сутляш по Турски

Класически Сутляш по Турски

Сия РибагинаСия Рибагина
Новак
661542k
Класически Сутляш по Турски
Снимка: Monika Ivanova
1 / 4с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
5

Необходими продукти

  • ориз - 1 ч.чаша
  • ванилия - 1 шушулка бурбонска
  • жълтъци - 3
  • вода - 2 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 литър
  • захар - 1 ч.ч
  • нишесте - 2 равни с.л. пшенично
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте добре ориза и го сипете в тенджерка заедно с вода, сварете го до полуготовност.

Ако оризът не е поел цялата вода, не се притеснявайте - изцедете и го оставете настрана. В друга малка тенджерка загрейте 800 мл от млякото, прибавете захарта и разбъркайте.

Отделно разбийте жълтъците с тел, добавете нишестето и останалото прясно мляко.

Разполовете шушулката внаилия на две и с върха на ножа леко оберете семенцата. Сложете ги в купичката и разбъркайте до получаването на еднородна смес.

Щом кипне млякото, намалете котлона на средна температура и добавете ориза. Разбърквайте и започнете да добавяйте на тънка струйка яйчената смес. Не спирайте да бъркайте, за да не загори млякото.

Варете в продължение на 10-тина минути, като постепенно сместа ще започне да се сгъстява. Отстранете от огъня. В голяма тава сложете огнеупорни купички. Налейте в тавата вода - трябва да покрие дъното на купичките (без да сипвате вътре в тях).

Ако използвате глинени купи, те трябва да са със стайна температура и да са сухи. Сипете в тях внимателно млечната смес.

Сложете тавата във фурната и печете на 180 градуса на горен реотан до образуване на златиста коричка.

Извадете и охладете, оставете в хладилник за няколко часа. Поднесете сутляша студен.

Класическият Сутляш по Турски е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: