Начин на приготвяне
Измийте добре ориза и го сипете в тенджерка заедно с вода, сварете го до полуготовност.
Ако оризът не е поел цялата вода, не се притеснявайте - изцедете и го оставете настрана. В друга малка тенджерка загрейте 800 мл от млякото, прибавете захарта и разбъркайте.
Отделно разбийте жълтъците с тел, добавете нишестето и останалото прясно мляко.
Разполовете шушулката внаилия на две и с върха на ножа леко оберете семенцата. Сложете ги в купичката и разбъркайте до получаването на еднородна смес.
Щом кипне млякото, намалете котлона на средна температура и добавете ориза. Разбърквайте и започнете да добавяйте на тънка струйка яйчената смес. Не спирайте да бъркайте, за да не загори млякото.
Варете в продължение на 10-тина минути, като постепенно сместа ще започне да се сгъстява. Отстранете от огъня. В голяма тава сложете огнеупорни купички. Налейте в тавата вода - трябва да покрие дъното на купичките (без да сипвате вътре в тях).
Ако използвате глинени купи, те трябва да са със стайна температура и да са сухи. Сипете в тях внимателно млечната смес.
Сложете тавата във фурната и печете на 180 градуса на горен реотан до образуване на златиста коричка.
Извадете и охладете, оставете в хладилник за няколко часа. Поднесете сутляша студен.
Класическият Сутляш по Турски е готов.