Начин на приготвяне
Пригответе си голяма тава. Подредете вътре почистените смокини, които може да разполовите, ако са много големи. Поръсете плодовете със захарта и долейте после водата. Добавете 2-3 пръчки канела.
Сложете съда със смокините да се пече в загряна на 180 градуса фурна за около 90 минути.
По време на печенето не бъркайте сладкото и печете, докато сиропът се сгъсти. За да проверите готовността, капнете капка от сладкото в чаша със студена вода - ако е готово, капката ще падне цяла, без да се разтвори.
Извадете тавата внимателно от печката и добавете лимоновия сок. Махнете канелата и напълнете горещото сладко от смокини в бурканчета, които се обръщат на обратно, докато изстинат.
С готовото сладко от смокини препоръчваме да си направите един страхотен чийзкейк със сладко, памук кифлички със сладко или кекс със сладко.
Коментари
1кг смокини/1захар?! 180 градуса ?! Тотално похабяване на този ценен плод и всичките му качества.
И това го давате на децата си??
От години много правя сладко от смокини без никаква захар и вода или макс.500гр кафява захар или мусковадо на 5кг смокини и го правя бавно на 100-110 градуса в дълбока тава на фурна.
Пълня го горещо в предварително загрети буркани без никакви консерванти и това натурално нещо трае години!