Начин на приготвяне
Първият етап от рецептата за сладко от боровинки на фурна е правенето на захарния сироп. За целта изсипете захарта заедно с водата в голяма тенджера, в която ще приготвяте сладкото.
Сложете тенджерата на слаба степен, докато захарта се разтопи напълно и не останат кристалчета.
След това измийте боровинките и ги добавете към получения захарен сироп. Разбърквайте. Когато заври, ще се получи един слой пяна отгоре, която е добре да махнете с лъжица.
Включете фурната и изсипете сладкото в тава. Оставете сладкото да ври на слаба фурна 150 °C, като периодично го разбърквайте.
Сладкото варете толкова време, колкото е необходимо до достигане на жланата от вас гъстота. На мен лично ми отне около час.
Последната стъпка е накрая на варенето да добавите лимонтузуто. Разбъркайте добре и изключете фурната.
Готовото сладко изсипете горещо в предварително измити и подсушени бурканчета.
След като затворите, обърнете бурканчетата със сладко от боровинки с капачките надолу, докато се охладят напълно.
Допълнително стерилизиране не им е нужно.
Вижте също за какво е полезно виното от боровинки, както и защо черните боровинки са толкова полезни.