Начин на приготвяне
Измийте черешите и махнете дръжките и костилките. Сипете ги в стъклен или емайлиран съд. След всеки ред поръсвайте със захар и последния слой трябва да бъде такъв.
Покрийте в стреч фолио и оставете за едно денонощие в хладилник. После ги извадете и оставете за 2 часа да си пуснат сока.
Извадете плодовете от тавата, запазвайки захарта и сока, които трябва да прехвърлете в тенджера. Варете 20 мин. до разтопяване на захарта. Добавете ванилиите.
Залейте черешите със сиропа. Сипете ги в тава в затоплена фурна.
Първо, печете за 20 мин. на 180 градуса, после намалете на 150 градуса, докато сладкото от череши бъде готово.
Разбърквайте домашното сладко с дървена лъжица. Ако сладкото не се разтича е готово.
Малко преди да го извадите от фурната - 10 мин., сипете лимонената киселина, която сте разтворили в 1 с.л. вода.
Сладкото от цели череши на фурна сипете в бурканчета и обърнете с капачката надолу. Съхранявайте на тъмно и хладно място.