Начин на приготвяне
Добре измийте и почистете от дръжките смокините.
Нарежете ги на четвъртинки и ги сипете в пирока тенджера. Полейте ги с рома и поръсете със захарта. Оставете така да престоят за 2 часа.
След това добавете разполовената и остъргана шушулка ванилия заедно с вътрешността й. Сложете тенджерата на слаб котлона, докато захарта се стопи.
Долейте чаша вода, добавете солта и лимонови сок и оставете сладкото от смокини да се вари, докато се получи гъст захарен сироп. Накрая добавете орехите и извадете шушулката ванилия.
След 2-3 минути снемете от котлона и разсипете сладкото от смокини в затоплени сухи бурканчета.
Затваряйте ги веднага и ги обръщайте с капачките надолу. Съхранявайте на хладно и тъмно място.
Коментари