Ezine.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифлички»Козуначени кифлички с мармалад от сини сливи

Козуначени кифлички с мармалад от сини сливи

Козуначени кифлички с мармалад от сини сливи
Снимка: Албена Асенова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Да знаете само как им отива на тези кифлички мармаладът от сини сливи"

Необходими продукти

  • суха мая - 7 г
  • прясно мляко - 200 мл топло
  • брашно - 550 г
  • яйца - 1 бр.+3 жълтъка
  • захар - 120 г
  • сол - 1 щипка
  • лимонова кора - на 1 лимон, настъргана
  • ванилова есенция - 1 ч.л.
  • краве масло - 70 г
  • мармалад - от сини сливи
  • яйца - 1 бр. за намазване
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се активира, като в купа се смеси заедно със затопленото прясно мляко и супена лъжица захар. Оставя се на топло, докато шупне. Брашното се пресява, добавят се щипка сол, настърганата лимонова кора, ваниловата есенция.

Разбиват се в купа едно яйце, жълтъците и захарта, след което се прибавят към пресятото брашно заедно с шупналата мая. Замесва се меко тесто, като на порции се добавя от омекналото масло. От него ще направим козуначени кифлички.

Тестото се оформя на топка, покрива се с памучна кърпа и се оставя да втаса докато удвои обема си. След това се разточва на кора, която се нарязва на триъгълници. В основата на всеки триъгълник се поставя по лъжичка от мармалада, след което се навива на кифличка.

Кифличките с мармалад се подреждат в тава, покрита с хартия за печене и се оставят да втасат повторно. След като се надуят, се намазват с разбито яйце и поръсват със захар.

Пекат се всички кифлички в предварително загрята на 180 градуса.

Козуначени кифлички с мармалад от сини сливи по рецепта на Ваня Джорджевич.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: