Начин на приготвяне
Първо започнете с приготвянето на тестото. Разбийте маслото заедно със захарта. Прибавете към тях смлените бадеми и яйцето. Накрая сипете брашното и постепенно замесете меко тесто. Ако обичате по-сладко, добавете още малко захар. Ако пък тестото лепне, добавете още брашно.
Оформете готовото тесто на топка и го увийте във фолио за свежо съхранение. Приберете за около час в хладилника.
Разточете върху хартия за печене студеното маслено тесто до получаване на тънка кръгла кора. Диаметър на кората трябва да е малко по-голям от този на тава за печене.
Сложете заедно с хартия за печене във формата и внимателно прегънете по ръбовете.
Пригответе плънката за пая. Нарежете кайсиите на две и ги сложете с разреза надолу върху тестото. Може да ги поръсите с малко захар.
Разбийте яйцата с двата вида захар. Сипете млякото и разбъркайте. Залейте пая и поръсете много добре с кокосови стърготини.
Прегънете стърчащите краища навътре.
Загрейте фурната на 200 градуса и печете сладкиша около половин час.
Кайсиевият Пай е готов.