Боровинков пай

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Боровинков пай1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8-10 парчета
"Кой иска да опита най-вкусния боровинков пай"

Необходими продукти

  • брашно - 250 грама
  • масло - 125 г меко
  • сол - 2 щипки
  • вода - 2 с л
  • яйца - 1 брой
  • боровинки - 400 грама пресни или от компот
  • канела - щипка
  • ром - 50 мл червен
  • лимонов сок - от 1 плод
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресейте брашното и солта и прибавете маслото, нарязано на кубчета заедно с 2 с. л. вода. Прибавете предварително разбитото яйце.

Омесете твърдо тесто, като първо бъркайте с острието на нож за мазане, после с пръстите на едната ръка.

От тестото оформете топка, поставете я върху масата и започнете леко да я премесвате чрез силен натиск.

Тестото трябва да бъде еластично. Оставете го да престои 30 минути в хладилник, увито в целофан.

Извадете го от хладилника, разделете го на две части и разточете на два блата.

Докато чакате тестото да се охлади пригответе боровинковата плънка.

Боровинките се разбъркват с 2 с.л. захар, канелата, рома и лимоновия сок. Така получената смес се остава да престои 10 минути.

Сложете единия блат в намазнена тава, изсипете боровинковата плънка и покрийте с втория блат.

Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса, като на 10-тата минута може да я намалите.

Рейтинг

4.7
510
41
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

иванчу :Д
иванчу :Д
а от каде мога да си намеря пресни боровинки ?
30.12.2011 14:48
1
2
пенка
пенка
Според мен може да се прибави захар на вкус в боровинките и няма да ти е толкова кисело. Въпрос на вкус.
13.07.2011 16:11
1
dari
dari
Направих този пай, точно както е описано. Но вкусът му е между солено и кисело.
16.08.2010 22:31