Начин на приготвяне
В купа пресейте брашното. Добавете към него захарта и ваниловата захар, солта и студеното масло, нарязано на кубчета. С помощта на специален уред за маслено тесто с вилица (ако нямате, действайте с пръсти) втрийте маслото в брашното докато се получат трохи.
Налейте на няколко пъти студените вино и вода към сместа, като продължавате да намачквате и втривате до получаването на хубаво гладко тесто.
Набрашнете си плот и премесете тестото, за да стане леко еластично. Оформете тестото на топка и ги увийте в стреч фолио. Приберете в хладилника, за да се охлади за около час.
Междувременно измийте боровинките и много добре ги отцедете от водата. Към тях добавете нишестето, ваниловата захар, галетата, обикновената захар и по желание канела. Разбъркайте и оставете сместа настрана докато стяга тестото.
За печенето ви е необходима тава с диаметър 28 см и падащо дъно.
Разрежете на две части студеното тесто, като едната чат трябва да е малко по-голяма. По-малката част тесто сложете на набрашнен плот и разточете на кръгла кора, която е с 3 см по-голяма от диаметъра на вашата тава. Това се прави с цел да може да се подгъне по ръбовете.
Сложете кората на дъното на формата, излизащото навън подгънете. Намажете със сладкото от боровинки, отгоре сипете пресните озахарени плодове. Върху тях сложете 25-те грама масло, нарязани на малки парченца.
Другата част от тестото също разточете на кора върху набрашнен плот. От получената кора изрежете 10-12 ленти и ги разположете като решетка върху боровинките. В случай, че ви остане тесто, направете тънки, дълги и усукани фитили, с които да украсите ръбчетата на тарта.
Разбийте си жълтъка и го смесете с по 1 лъжичка вода и олио. Намажете решетката на пая и поръсете със захар.
Печете плодовия пай в загрята на 180 градуса за 40 минути или до получаването на хубав златист загар.
Нежният боровинков пай е готов.