Начин на приготвяне
Първо се започва с крема. Извадете маслото на стайна температура и го оставете да омекне.
В тенджерка сипете млякото, захарта и ванилията. Сложете я на котлона и затоплете до пълно разтваряне на захарта.
В отделен съд разбийте 4 жълтъка с царевичното нишесте. Добавете към тях на тънка струя черпак от топлото мляко, като не спирате да бъркате.
След това прибавете яйчената смес към млякото. Прибавете лимонова кора и сварете до сгъстяване на крема. Не спирайте да бъркате.
Свалете от огъня вече сгъстения крем и сипете към него лимончелото. Разбъркайте и покрийте със стреч фолио, охладете напълно.
Междувременно пригответе масленото тесто. Смесете омекналото масло с ванилията, захарта и щипката сол. Добавете към тях едно яйца и настърганата кора от 1 лимон.
На части добавете пресятото брашно с бакпулвера - ако е необходимо, добавете 1-2 лъжици студена вода.
Бъркайте с лъжица, а накрая започнете да месите с ръце. Увийте масленото тесто с фолио и го охладете в хладилник за поне час.
Разточете стегналото тесто върху набрашнена повърхност на кора с дебелина 3-4 мм.
Пригответе форма за пай с диаметър 26 см. С помощта на точилката прехвърлете тестото във формата и притиснете добре. Набодете го с лъжица.
Изрежете излишното маслено тесто и разточете отново. Нарежете на тънки ленти.
Сипете крема в основата и заравнете. Оформете решетка с лентите тесто.
Разпределете отгоре боровинките.
Загрейте фурната на 180 граудсва и изпечете боровинковия пай до готовност - около 30 минути.
Охладете пая и го поръсете с пудра захар.
Боровинковият пай с лимонов крем е готов.