Начин на приготвяне
В купа пресейте брашното и солта и прибавете маслото, нарязано на кубчета заедно с 2 с. л. вода. Прибавете предварително разбитото яйце.
Омесете твърдо тесто, като първо бъркайте с острието на нож за мазане, после с пръстите на едната ръка.
От тестото оформете топка, поставете я върху масата и започнете леко да я премесвате чрез силен натиск.
Тестото трябва да бъде еластично. Оставете го да престои 30 минути в хладилник, увито в целофан.
Извадете го от хладилника, разделете го на две части и разточете на два блата.
Докато чакате тестото да се охлади пригответе боровинковата плънка.
Боровинките се разбъркват с 2 с.л. захар, канелата, рома и лимоновия сок. Така получената смес се остава да престои 10 минути.
Сложете единия блат в намазнена тава, изсипете боровинковата плънка и покрийте с втория блат.
Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса, като на 10-тата минута може да я намалите.
Коментари