Начин на приготвяне
Пресейте в купа брашното заедно с бакпулвера и солта. Прибавете захарта, нарязаното студено масло, яйцето, жълтъка и настърганата лимонова кора.
Постепенно замесете маслено тесто. Покрийте го с фолио за свежо съхранение и приберете да се охлади в хладилник за поне час.
Междувременно обелете и нарежете на малки парченца крушите.
Прехвърлете ги в тенджерка и ги поръсете с рома и кафявата захар. Гответе около 5 минути и свалете от огъня.
От тестото откъснете топче с големина на юмрук. Другото тесто разточете върху хартия за печене.
Прехвърлете разточеното тесто заедно с хартията в тава с диаметър 20 см и леко оформете борд.
Сипете вътре плънката с круши (охладена).
Отделеното парче тесто разточете върху набрашнен плот и нарежете на лентички, широки около 1 см.
Наредете лентите на решетка върху плънката с крушите.
Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете пая до апетитен загар.
Охладете плодовия пай и го поръсете с пудра захар.
Италианският маслен пай с круши е готов.