Начин на приготвяне
Първо пресейте брашното в достатъчно голяма купа. Нарежете на кубчета маслото и го добавете към брашното, втривайки с пръсти, за да станат маслени трохи. Прибавете захарта и ванилията.
В средата на трохите оформете малко кладенче. Чукнете вътре яйцето и разбъркайте, сипете водата.
Омесете масленото тесто и го оформете на топка. Покрийте и го приберете в хладилник, за да стегне за около 30 минути.
В отделна купа смесете наситнените орехи с тиквата, канелата и захарта. Разбъркайте хубаво.
Извадете студеното тесто и отрежете от него 1/4 част.
Голямата част разточете на кръг, по-голям от диаметъра на формата за пай. Сложете разточеното тесто във формата, махнете излишното, което излиза извън страните.
Сипете и заравнете тиквената плънка.
От отделената топка тесто направете решетката, като с помощта на специален нож изрежете къдрави лентички и ги преплетете отгоре върху пая. Притиснете ги леко.
Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете тиквения пай до готовност - около 45 минути.
Извадете и ги поръсете с пудра захар.
Масленият пай с тиквена плънка е готов.