Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Маслен пай с тиквена плънка

Маслен пай с тиквена плънка

Маслен пай с тиквена плънка
Снимка: Ирина Андреева Jolie
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Уникално вкусен маслей пай, който ухае невероятно"

Необходими продукти

  • За тестото
  • яйцa - 1 брой + 1 жълтък
  • брашно - 250 г + още за доомесване
  • масло - 125 грама
  • ванилия - капсула
  • сол - 1/2 ч.л.
  • захар - 2 с.л.
  • вода - 2 с.л.
  • За плънката
  • орехи - 200 грама
  • тиква - 1 кг настъргана
  • канела - 10 грама
  • захар - 8 с.л.
  • пудра - захар за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо пресейте брашното в достатъчно голяма купа. Нарежете на кубчета маслото и го добавете към брашното, втривайки с пръсти, за да станат маслени трохи. Прибавете захарта и ванилията.

В средата на трохите оформете малко кладенче. Чукнете вътре яйцето и разбъркайте, сипете водата.

Омесете масленото тесто и го оформете на топка. Покрийте и го приберете в хладилник, за да стегне за около 30 минути.

В отделна купа смесете наситнените орехи с тиквата, канелата и захарта. Разбъркайте хубаво.

Извадете студеното тесто и отрежете от него 1/4 част.

Голямата част разточете на кръг, по-голям от диаметъра на формата за пай. Сложете разточеното тесто във формата, махнете излишното, което излиза извън страните.

Сипете и заравнете тиквената плънка.

От отделената топка тесто направете решетката, като с помощта на специален нож изрежете къдрави лентички и ги преплетете отгоре върху пая. Притиснете ги леко.

Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете тиквения пай до готовност - около 45 минути.

Извадете и ги поръсете с пудра захар.

Масленият пай с тиквена плънка е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: