Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Перфектната мусака по класическа рецепта

Перфектната мусака по класическа рецепта

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9384k7k6
Перфектната мусака по класическа рецепта2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
145 мин.
Порции
8
"Перфектната мусака по класическа рецепта е тук, за да напомни колко много искате да я приготвите"

Необходими продукти

  • кайма - 500 г смес
  • лук - 1 глава
  • чушки - 1 бр.
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • олио - 50 мл
  • картофи - 1 кг
  • моркови - 2 бр.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • сол
  • за заливката
  • кисело мляко - 300 г
  • яйца - 3 бр.
  • брашно - 2 с.л.
  • кашкавал - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първото, което правим, е да си приготвим самите продукти или по точно - да си почистим зеленчуците и да си ги нарежем.

Нарязваме си морковите, лука и чушката на дребни кубчета.

Задушаваме ги в съд само с вода, без да пържим с олио, за да е по-здравословно самото ястие.

Когато са вече омекнали зеленчуците, прибавяме каймата, след това чубрицата, червения и черен пипер.

Разбъркваме добре и добавяме доматеното пюре.

Остава да добавим и нарязаните на кубчета картофи, след което си изсипваме и олиото.

Задушаваме всичко това за не повече от 5 минути, след което посоляваме.

Готовата смес за мусака изсипваме в тавичка и добавяме 300 милилитра вода.

Поставяме в предварително загрята на 180 °C фурна.

Оставяме така до готовност на картофите.

Започваме да си приготвяме заливката, като разбиваме яйцата, киселото мляко, брашното и настъргания кашкавал.

Готовата смес изсипваме и разстиламе върху класическата мусака.

Отново връщаме във фурната, за да се запече перфектната мусака по класическа рецепта.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: