Начин на приготвяне
Лукът, чесънът и морковите, нарязани на ситно, се задушават в растителното масло и малко вода без сол.
След 10 мин. се прибавят зеленият фасул и грахът и с добавка на малко вода се задушават до омекване.
Към тях, преди да се оттеглят от огъня, се прибавя нарязаният киселец.
Хлебни филии се намазват с част от маслото и се слагат на дъното на тавичка или пръстен гювеч.
Върху тях се разстилат задушените зеленчуци, смесени с надробеното сирене или нарязания на кубчета кашкавал.
Отгоре се нареждат доматените филии, наръсват се със сол и черен пипер и се покриват с едро нарязаните картофи. Ястието се покрива със зелеви или лозови листа, а при липса на такива – с намаслена хартия и се пече в силна фурна 20 – 30 мин., след което листата се отстраняват.
Към ястието се добавят отцедената течност от задушаването на зеленчуците и заливка от киселото мляко, разбитите яйца и сол.
Върху заливката се наръсва магданоз и се нареждат парченца от останалото масло. Мусаката отново се слага във фурна и се пече при намалено нагряване до омекването на картофите.
Поднася се със салата по избор.