Начин на приготвяне
Нарязваме на порции пилешкото филе и заедно с дребно нарязания лук го посоляваме и заливаме с малко студена вода и половината от растителното масло.
Задушваме до омекване на месото. Сега трябва да нарежем пилешкото филе на малки парчета.
Нарязваме на средно големи кубчета морковите, целината и гъбите, посоляваме ги и задушаваме в смес от кравето масло, другата половина от растителното масло и малко вода, като ги пускаме последователно в зависимост от твърдостта им.
Задушените зеленчуци, нарязаните на дребни кубчета картофи, изцедения от водата грах, ситно нарязания магданоз и копър и лимоновия сок смесваме с нарязаното на дребно месо и изсипваме всичко в тавичка.
Отгоре поръсваме дребно нарязаните домати и задушаваме ястието във фурната. Когато е готово, заливаме със смес от сметаната, яйцето и брашното и задушаваме за още 5-6 минути.
Готовата мусака от пилешко филе по селски поднасяме със салата според сезона.
На тази вкусна пилешка мусака много ѝ подхожда и селска питка без мая.