Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питки»Сладка сватбена питка

Сладка сватбена питка

ЛюдмилаЛюдмила
Новак
9311k50
Сладка сватбена питка
Снимка: Людмила
3 / 4
18/09/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Тази питка за сватба е по силите на всеки - а тестото и меко и нежно, каквито трябва да са облаците на сватбения ден"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г бяло
  • течна сметана - 100 мл
  • захар - 4 с.л
  • сол - 1 с.л равна
  • прясно мляко - 150 мл
  • яйца - 2
  • мая - 20 г прясна
  • краве масло - 60 г меко
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, активирам маята с малко топло /не горещо/ прясно мляко и лъжица захар, лъжица брашно. Готова е след 15 минути.

Пресява се брашното и в него се слагат останалите захар, яйца, сметана, прясно мляко, сол и готовата мая. Бъркам с лъжица.

Получава се гъсто лепкаво тесто. Покривам съда с фолио за свежо съхранение и оставям за час и половина да втаса до утрояване на обема.

Втасалото тесто разделих на 4 топки, които разточих, на дебели кори с диаметър около 25 см, мазах с меко масло между тях и подреждах една върху друга като за многолистно тесто.

Най-горната не се маже и всички заедно се разточват на правоъгълник 35/50 см. Навива се на руло откъм дългата страна и после се реже по средата, като в горния край не се прекъсва.

Оплита се като и се усукват фитилите. Това усукване допринася за конците, които се виждат, и така не я разчупих, защото е гореща сладката питка. След това се навива на розичка. Маже се с яйце и се поръсва със сусам.

Печем питата за сватба на 170 °C до готовност! Проверява се с дървен шиш.

Разкошна сладка питка за сватба.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: