Начин на приготвяне
За тази неустоима питка първо затоплете 100 мл от газираната вода и разтворете в нея маята, захарта и 2 с. л. брашно.
Разбъркайте и покрийте съда с кърпа. Оставете за 10 минути, през които маята ще се активира.
Пресейте брашното, прибавете солта и разбъркайте. В средата оформете кладенче.
Прибавете към брашното готовата смес с маята, олиото, оцета и останалата газирана вода, която трябва да е със стайна температура.
Замесете меко тесто, което не лепне. При необходимост добавете още малко брашно, но не прекалявайте.
Поставете тестото в купа, покрийте го с фолио или чиста кърпа и оставете да втаса за 40 минути, докато удвои обема си.
След това премесете тестото върху набрашнена повърхност и оформете според предпочитанията си.
Може да разделите тестото си на еднакви топчета и да ги наредите на малко разстояние едно от друго в тава, предварително намазана с олио.
Аз разделих тестото на 9 равни части. 8 от тях разточих на кръг с големина на чиния. Разрязах на две и навих краищата навътре. Така се получиха 16 елемента, които наредих по периферията на тавата. От останалото едно топче тесто отрязах малко и оформи дълъг фитил. Топчето поставих в центъра на тавата, а с фитила сложих около него.
Оставете оформената питка отново да втаса за още 20 минути и след това я намажете с четка с олио.
По желание може да поръсите семена. Може да направите питката със сусамено семе или пък с мак - въпрос на вкус.
Сложете питката с мая да се пече в загрята фурна на 180 градуса за около 50 минути.
Много пухкава и вкусна питка с мая и газирана вода, която изчезва за минути.
Коментари