Начин на приготвяне
Пресейте брашното и оформете кладенче в средата му. Прибавете вътре леко затоплената газирана вода, солта, олиото, оцета и захарта. Угасете содата в прясно изцедения лимонови сок и сипете в брашното.
Започнете да бъркате с лъжица, а когато това стане трудно, прехвърлете тестото на добре набрашнен плот и продължете да месите с ръце.
Покрийте с кърпа полученото тесто и го оставете да втаса за половин час.
Откъснете малка част от него - то ще бъде за украса на содената питка.
Измийте добре паричка и я увийте във фолио. Пъхнете я в тестото и внимателно го разстелете в намазнена тава.
От другото тесто направете фигурки - житен клас, слънце, грозд. Те ще бъдат за здраве и берекет.
С две вилици направете кръст по цялата повърхност на питата, като внимателно прищипвате и изтегляте.
Начупчете питката с вилица и сложете отгоре фигурките.
Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор. Печете питката около 35 минути или до готовност.
Покрийте топлата питка с кърпа и оставете да почине за 10-тина минути. След това я охладете и поднесете.
Постната содена питка с газирана вода за Бъдни Вечер е готова.