Начин на приготвяне
В дълбока купа сложих брашното, към него прибавих солта и оформих кладенче в средата, в което добавих олиото.
В чаша кипнах бакпулвера в оцет и добавих газираната вода.
Постепенно започнах да сипвам от водата при брашното и разбърквах първоначално с лъжица, а след това доомесих тестото с ръце.
Ако тестото е лепкаво се добавя по още малко брашно.
По време на месене на тестото наричах питката, като изричах на глас пожелания и благословии за здраве, берекет, благоденствие и всичко, което искам да пожелая на всички, които ще хапват от питката.
Когато приключих с месенето и наричането, отделих парчеце тесто за украса на питката.
Намазах ръцете си с олио и от останалото тесто оформих кръгла питка.
Сложих питката в тавичка върху хартия за печене.
От заделеното тесто оформих житен клас, грозд и цвете.
Цветето за мен е символ на всичко хубаво в живота.
Оставих питката в хладилник за 5 - 6 часа, след това изпекох във фурната на 180 градуса без вентилатор.
За да не прегори коричката първоначално покрих питката с фолио и пекох така около 25 мин, а след това запекох без фолио.
В еуфорията около празника забравих да снимам изпечената питка!