Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питки»Наречена питка за Бъдни вечер

Наречена питка за Бъдни вечер

AneliaStefanovaAneliaStefanova
Новак
143377232
25/12/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4-5
"По време на месене на тестото наричах питката, като изричах на глас пожелания и благословии за здраве, берекет, благоденствие и всичко, което искам да пожелая на всички, които ще хапват от питката."

Необходими Продукти

  • брашно - 2 ч.ч.
  • газирана вода - 250 мл
  • бакпулвер - 10 г
  • сол - 1 ч.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л. + за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа сложих брашното, към него прибавих солта и оформих кладенче в средата, в което добавих олиото.

В чаша кипнах бакпулвера в оцет и добавих газираната вода.

Постепенно започнах да сипвам от водата при брашното и разбърквах първоначално с лъжица, а след това доомесих тестото с ръце.

Ако тестото е лепкаво се добавя по още малко брашно.

По време на месене на тестото наричах питката, като изричах на глас пожелания и благословии за здраве, берекет, благоденствие и всичко, което искам да пожелая на всички, които ще хапват от питката.

Когато приключих с месенето и наричането, отделих парчеце тесто за украса на питката.

Намазах ръцете си с олио и от останалото тесто оформих кръгла питка.

Сложих питката в тавичка върху хартия за печене.

От заделеното тесто оформих житен клас, грозд и цвете.

Цветето за мен е символ на всичко хубаво в живота.

Оставих питката в хладилник за 5 - 6 часа, след това изпекох във фурната на 180 градуса без вентилатор.

За да не прегори коричката първоначално покрих питката с фолио и пекох така около 25 мин, а след това запекох без фолио.

В еуфорията около празника забравих да снимам изпечената питка!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: