Начин на приготвяне
В малка купичка сипете малко от топлото мляко, добавете 2 лъжици захар и кубчето мая. Разбъркайте, да се разтопи захарта, и поръсете с брашно, оставете така да се активира.
Разбийте яйцата, като отделите 1 жълтък за намазване, прибавете останалите продукти.
Пресейте брашното с щипка сол и замесете хубаво и гладко средно твърдо тесто.
Покрийте го със стреч фолио и оставете да втаса. Готовото тесто за погача разделете на 6 еднакви части и една по малка за декорация около 200 г. Разточете 5 обли големи кори, като ги поставяте на хартия за печене и мажете между тях с масло.
Така наредени една върху друга ги разрежете, като започвате от центъра и не стигате до края, трябва да остава около 3 см неразрязана част.
Получават се 8 триъгълника в центъра, всеки се разлиства в една посока и се промушва от долу. Така оформеният венец се слага с хартията в тава и от шестата част тесто се оформя хубава топка, оставя се настрана, а от малката част тесто се разточва кора, която се оплита по желание.
Поставя се върху топката тесто и се слага в центъра на питката за бебе. От останалото тесто се оформят листенца, които се редят върху всички осем листа.
Питката се оставя да втаса и като удвои обема си, се маже, поръсва със захар, семена и се пече на 170 °C до готовност. По желание може да добавите и украса от фондан за този чудесен повод 40 дни на бебе.
Сладка питка за 40 дни на бебе ще завърши на трапезата светлия повод за празник.
Вижте още как и кога се прави погача за бебе.