Ezine.bg»Рецепти»Баница»Сладка Баница»Любимата сладка баница на баба

Любимата сладка баница на баба

Христинка КолеваХристинка Колева
Новак
103410716173
Любимата сладка баница на баба
Снимка: Христинка Колева
1 / 4
01/07/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Мама да не се сърди, но на баба сладката баница ни е любима"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 400 г
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 180 г
  • олио - 180 мл
  • кисело мляко - 400 г
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • извара - 400 г
  • краве масло - 50 г
  • за сиропа
  • захар - 1 и 1/2 ч.ч.
  • вода - 2 ч.ч.
  • сол - 2 щипки
  • лимонов сок - 1/4 лимон
  • ванилия - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чашата е с вместимост 200 мл.

Яйцата се разбиват на пяна заедно със захарта. Прибавя се олиото.

Към киселото мляко се прибавя содата и след като спре да шупти, се добавя към яйцата.

Тава с диаметър 28 см се намазва с олио. Поставя се един цял лист от корите. Взема се друг лист, потапя се в яйчената смес и както се е разкъсал, се поставя в тавата. Поръсва се с извара. Следва натопен лист, извара и така до изчерпване на корите. Най-отгоре се покрива с цял лист.

Баницата с извара се нарязва на квадрати.

Кравето масло се разтопява и с него и остатъка от яйчената смес се залива баницата.

Баницата се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса 25 минути, след което фурната се намаля на 160 градуса и баницата се допича още за 20-25 минути.

Докато баницата се пече, се приготвя сиропа.

Водата и захарта се варят 5-6 минути. Прибавя се лимоновият сок, ванилията и солта. Сиропът се оставя да изстине.

След като баницата е извадена от фурната и е леко изстинала (да не пари), се нарязва на квадрати и се залива с изстиналият сироп.

Сладката баница се консумира напълно изстинала и престояла 1-2 часа.

Да ви е вкусно с любимата сладка баница на баба!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: