Начин на приготвяне
Бърза и вкусна саралия със смлени бадеми и тахан халва.
Халвата се рендосва на ренде, бадемите се мелят в мелничка на малки парченца.
Първо, се сварява сиропа от захар и вода, за 5 минути се оставя да се охлади, като последно се добавя лимонов сок.
Взема се една кора, поръсва се с олио, отгоре се слага втора кора, поръсва се с халва и смлени бадеми.
С тънка точилка се навива на руло. Двата края се събират към средата, за да се получи саралия, и после точилката се изважда. Може да ползвате и тънка пръчка.
В намазнена тава се нареждат баничките и отгоре се поставят парченца масло.
Сладката баница се пече в загрята фурна 180 градуса около 30-35 минути до златисто.
Изважда се и с черпак се залива със студен сироп. Оставя се на хладно за 1 нощ.
Сладката баница Саралия е чудесна за почерпка! Да си оближеш пръстите!