Начин на приготвяне
Измийте и почистете лопуша от дебелата ципа.
След това го попарете в гореща вода за 5 минути, отцедете и го наситнете.
Наситнете лука, задушете го в загрятото олио. Добавете настърганата чушка и морков, сипете нарязаните лопуш и домат.
Запържете за кратко и поръсете с червения пипер. Налейте вода и разбъркайте хубаво. Варете до пълното омекване на зеленчуците.
Междувременно пригответе триеницата. За целта сипете брашното в дълбока купа. Чукнете вътре яйцето и разбъркайте хубаво с ръка. Когато сместа вече не лепне, започнете да претривате с ръцете си, за да се образуват трохи. Пресейте трохите през сито, за да падне ненужното брашно.
Свалете ястието от огъня и постепенно сипете триеницата. Не спирайте да бъркате, за да не се образуват бучки.
Варете 10-тина минути манджата, овкусете с черен пипер и магданоз.
Бабината манджа с лопуш е готова.