Начин на приготвяне
Нарежете пилешките пържоли на 3-4 парчета и ги поръсете със сол, черен и червен пипер. Оставете в хладилник за 1 час.
През това време се заемете със сармите. Пригответе си зелевите листа, като махнете кочана и дебелата част в средата на всяко листо.
Загрейте олиото и задушете в него лука, нарязан на ситно.
Измийте добре ориза и го добавете към лука. Запържете и него, като бъркате непрекъснато.
Прибавете сол, черен и червен пипер и налейте 2 чаши вода.
Добавете и останалите подправки и гответе плънката за зелевите сарми, докато оризът абсорбира водата. Оставете леко да се охлади.
Оформете сармите и ги наредете на дъното на глинен съд, като между тях слагате и от пилешкото месо.
Нарежете сланината на тънки резени и ги поставете върху сармите в гювеча.
Залейте с чаша вода и сложете ястието да се пече в студена фурна.
Първоначално включих фурната на 220 градуса и пекох 1 час, след което намали температурата на 180 градуса за още час.
10 минути преди да извадите ястието от фурната махнете капака на съда, за да се за пече и добие хубав загар.
Зелевите сърми с пилешко и сланина в гювеч са чудесни!