Начин на приготвяне
В дълбока тенджера изсипваме олио и поставяме лука. Запържваме го добре и към него добавяме каймата.
Прибавяме подправките, ориза и изсипваме 600 мл от зелевия сок и водата.
Оставяме да къкри на слаб котлон докато оризът усвои течността.
В гювеча най-отдолу поставяме изрезки от киселото зеле или цели листа.
След като е готова сместа започваме да си завиваме сармите, като от самата зелка си изрязваме листата, а от тях премахваме по-дебелата част.
Ако листото е голямо, го режем на половина.
Вземаме листо, в средата поставяме от сместа, загъваме веднъж, като от двата края свиваме и продължаваме да навиваме сармата.
Нареждаме готовите сарми, отгоре поръсваме мъничко олио и затискаме с чиния.
Захлупваме с капак, поставяме в студена фурна на най-ниското ниво за печене и включваме фурната на максимум - отгоре и отдолу.
Преди да премахнем отхлупваме капака, премахваме чинията и оставяме сармите да се запекат.
Класическите зелеви сарми в гювеч са готови.