Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Традиционни зелеви сарми

Традиционни зелеви сарми

Традиционни зелеви сарми
Снимка: Тодоринка Бернардова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
5
"Обичана рецепта за зелеви сарми - да ви е сладко"

Необходими продукти

  • кисело зеле - 10 бр. листа
  • праз - 1 стрък
  • кайма - 250 г
  • ориз - 1 ч.ч.
  • черен пипер
  • чубрица - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • кимион - 1 к.л.
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Празът се нарязва на колелца и се запържва.

Добавя се каймата и оризът и се пържи, докато каймата побелее.

Добавят се подправките, червения пипер и се отдръпва от котлона.

Чуква се яйцето и се разбърква хубаво. Листата от зелето се подготвят, като се отреже дебелата част.

Във всяко листо се слага по 1 супена лъжица от сместа и се завиват зелевите сарми.

Подреждат се във тенжера и се налива вода да се покрият.

Притискат се с чиния или капак и се варят на ниска степен на котлона до сваряване на зелето.

Може да приготвите традиционните зелеви сарми и в тенджера под налягане - става по-бързо.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: