Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Зелеви сарми във фурна

Зелеви сарми във фурна

Илияна ДимоваИлияна Димова
Копирайтър
148575563
Зелеви сарми във фурна
Снимка: Илияна Димова
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
210 мин.
Порции
20
"Чудесни сармички на фурна спретнахме, сега остава само да забъркаме и млечния сос"

Необходими продукти

  • кайма - 250 г с подправки
  • ориз - 1 ч.ч.
  • олио - 4 - 5 с.л.
  • черен пипер
  • чубрица
  • джинжифил - смлян
  • кисело зеле - 1 зелка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Слагаме каймата (250 г) в тенджерка. Наливаме малко вода (1/2 к.ч.), ръсваме черен пипер, чубрица и джинжифил и разбъркваме. Наливаме олио (4-5 с.л.) и включваме котлона.

Разбъркваме каймата, да си промени цвета и когато изври течността и започне да се запържва, сипваме измит в няколко води ориз (1 ч.ч.). Разбъркваме да се смесят хубаво и дръпваме съда от котлона. Листата кисело зеле внимателно почистваме от твърдата среда. Ако са големи, правим листата на половини.

Във всяко листо сипваме супена лъжица от плънката. Навиваме стегнати малки сармички. Подреждаме в намазан с олио огнеупорен съд с капак. Подреждаме плътно една до друга сармичките. Ако остане плънка, разпределяме върху сармите.

Наливаме вода в тенджерката, където сме приготвили плънката, разбъркваме и изливаме при сармичките. Наливаме и още вода, хубаво да се покрият зелевите сармички. Слагаме съда във фурната и включваме на 200 градуса.

Печем до готовност, докато сармичките поемат течността и леко се запекат. Може да сервираме готовите сармички с млечен сос.

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: