Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Зелеви сарми в гърне

Зелеви сарми в гърне

Зелеви сарми в гърне
Снимка: станимира караджова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
1150 мин.
Общо
1210 мин.
Порции
8

Необходими продукти

  • кайма - 500 г
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • лук - 1 бр.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • кисело зеле - 1 бр.
  • червен пипер - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се нарязва на ситно и се задушава в малко вода (около 1/4 к.ч) и олиото, докато омекне.

След като лукът поомекне, се прибавя ориз и се разбърква няколко пъти, прибавят се червения пипер и 1/2 ч.ч. вода. И се оставя на котлона, докато оризът поеме течността. Сваля се от огъня и се оставя да се охлади.

Щом сместа изстине, се прибавя каймата и се подправя със сол на вкус - около 1/2 ч.л.

От готовата смес се взима по 1 с.л., и се поставя в единия край на зелевото листо и се завиват зелеви сарми с кайма.

На дъното на глинен гювеч се подреждат листа от зелето и върху тях се редят всички сарми, плътно една до друга, за да не се развият при варенето.

В гювеча се долива вода, докато покрие сармите с ориз и се слага в студена фурна, след това фурната се включва на 180 градуса.

Зелевите сарми в гърне се варят около час и половина.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: