Начин на приготвяне
Лукът се нарязва на ситно и се задушава в малко вода (около 1/4 к.ч) и олиото, докато омекне.
След като лукът поомекне, се прибавя ориз и се разбърква няколко пъти, прибавят се червения пипер и 1/2 ч.ч. вода. И се оставя на котлона, докато оризът поеме течността. Сваля се от огъня и се оставя да се охлади.
Щом сместа изстине, се прибавя каймата и се подправя със сол на вкус - около 1/2 ч.л.
От готовата смес се взима по 1 с.л., и се поставя в единия край на зелевото листо и се завиват зелеви сарми с кайма.
На дъното на глинен гювеч се подреждат листа от зелето и върху тях се редят всички сарми, плътно една до друга, за да не се развият при варенето.
В гювеча се долива вода, докато покрие сармите с ориз и се слага в студена фурна, след това фурната се включва на 180 градуса.
Зелевите сарми в гърне се варят около час и половина.