Начин на приготвяне
Почистете зелевите листа от дебелите кочани.
Нарежете лука и праза на ситно. Настържете морковите на едро ренде.
Загрейте част от олиото и задушете в него лука, морковите и праза.
Щом омекнат, добавете ориза, предварително добре измит. Запържете го за няколко минути, докато стане прозрачен.
Прибавете подправките и 2 чаени чаши топла вода, както и сол на вкус.
Гответе на среден котлон, докато оризът абсорбира водата. Оставете плънката леко да се охлади.
След това направете сармите. Нареждайте ги в йенски съд, който предварително сте намазали с олио.
Когато сте готови със всички постни сарми добавете още една чаша вода или колкото да се облеят. Залейте с останалото олио и сложете капака на съда. Може да ползвате и глинен съд.
Сложете да се пекат в студена фурна, която включете на 200 градуса за 30 минути. След това намалете температурата на 180 градуса и печете още един час.
Тези постни зелеви сарми на фурна приготвяме на Бъдни вечер.