Ezine.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Вкусни зелеви сарми на фурна

Вкусни зелеви сарми на фурна

Кристина БоневаКристина Бонева
Ентусиаст
1074661831442
Вкусни зелеви сарми на фурна
Снимка: Кристина Бонева
1 / 2
18/11/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
110 мин.
Порции
10
"Дори да са на фурна, пак ще ги хапнем - вкусните зелеви сармички, приготвени по малко по-различен начин"

Необходими Продукти

  • лук - 1 глава
  • ориз - 200 г (дългозърнест)
  • кайма - 500 г телешка и свинска
  • моркови - 1 бр.
  • кисело зеле
  • чубрица
  • кимион
  • червен пипер
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Морковът се настъргва, а лукът се нарязва на много ситно. Каймата се омесва с чубрицата, кимиона и черния пипер. Зеленчуците се задушават в малко мазнина, след което се добавя каймата.

Запържва се до полуготовност на каймата и се слагат оризът и чаша вода. Сместа се оставя да ври на слаб огън до полуготовност на ориза (около 15 минути). Ако е необходимо, се долива вода. Аз използвам дългозърнест ориз, защото по-трудно се разварява.

Когато сместа е готова, се гребва по лъжица-две (зависи от големината на листата) от нея и се слага върху зелево листо. Не забравяйте да почистите с ножче твърдата част в основата на листото. Сгъвате сармата като пакетче и подреждате в намазнена тавичка. Старайте се да направите сармите възможно най-стегнати, за да не изпада плънката по време на готвене на зелевите сарми.

След като подредите сармите ги заливате с вода, покривате с алуминиево фолио и печете за около час на 220 градуса. По време на печенето наблюдавайте дали има нужда да се долее още вода в тавата. След като изтече един час отвийте сармите, включете фурната на вентилатор и печете още 10 минути, за да придобият апетитен загар.

В рецептата няма сол, тъй като киселото зеле по принцип е много солено. Ако прецените, може да добавите сол по ваш вкус към тези вкусни зелеви сарми на фурна.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: