Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Зелеви сарми в глинен гювеч

Зелеви сарми в глинен гювеч

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9384k7k6
Зелеви сарми в глинен гювеч
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
155 мин.
Порции
8
"Класически зелеви сърми - с дъх на зима, топлина в сърцето, пълен стомах... и чаша червено вино, защо пък не"

Необходими продукти

  • кисело зеле - 1 зелка
  • кайма - 500 г
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • лук - 1 бр.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • червен пипер - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязваме лука много ситно. Поставяме тиган на котлона заедно с олиото и изчакваме да се загрее. След като е готово, изсипваме лука в сгорещеното олио, добавяме и 1/4 к.ч вода.

Изчакваме лукът да поомекне и след това добавяме ориз и разбъркваме няколко пъти.

Прибавяме червения пипер и 1/2 ч.ч. вода и оставяме да ври на слаб огън, докато сместа поеме напълно водата.

Когато е готова, сваляме и оставяме да се охлади. Накрая добавяме и суровата кайма, която предварително сме подправели с черен пипер и сол на вкус.

Оформяме си листата като премахваме кората част от средата и започваме да поставяме около лъжица от сместа в единия край на листото и завиваме листото. На дъното на гювеча слагаме листа кисело зеле и чак след това нареждаме завитите зелеви сарми.

В гювеча доливаме вода, докато покрие сармите и поставяме във фурната, която включваме на 180 градуса за около час, час и половина.

Тези зелеви сарми в глинен гювеч стават много вкусни!

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
И аз така ги правя, но задължително с праз, вместо кромид
26.10.2021 22:21
4