Начин на приготвяне
Нарязваме лука много ситно. Поставяме тиган на котлона заедно с олиото и изчакваме да се загрее. След като е готово, изсипваме лука в сгорещеното олио, добавяме и 1/4 к.ч вода.
Изчакваме лукът да поомекне и след това добавяме ориз и разбъркваме няколко пъти.
Прибавяме червения пипер и 1/2 ч.ч. вода и оставяме да ври на слаб огън, докато сместа поеме напълно водата.
Когато е готова, сваляме и оставяме да се охлади. Накрая добавяме и суровата кайма, която предварително сме подправели с черен пипер и сол на вкус.
Оформяме си листата като премахваме кората част от средата и започваме да поставяме около лъжица от сместа в единия край на листото и завиваме листото. На дъното на гювеча слагаме листа кисело зеле и чак след това нареждаме завитите зелеви сарми.
В гювеча доливаме вода, докато покрие сармите и поставяме във фурната, която включваме на 180 градуса за около час, час и половина.
Тези зелеви сарми в глинен гювеч стават много вкусни!
Коментари