Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Хляб в глинен гювеч

Хляб в глинен гювеч

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9384k7k6
Хляб в глинен гювеч
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Гарантираме, че ще направите днешната трапеза още по-красива с този домашен хляб в глинен гювеч"

Необходими продукти

  • брашно - 1 кг
  • прясно мляко - 300 мл
  • вода - 300 мл
  • мая - 2/3 кубче
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1/2 с.л.
  • олио - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопляме млякото и го смесваме с топлата вода, прясна мая, която сме я начупили на трохи и захарта.

Разбъркваме добре и оставяме настрана, докато се активира маята.

През това време пресяваме брашното и го смесваме със солта.

Правим кладенче в брашното, и когато е активирана маята, я изсипваме, добавяме и 2 супени лъжици и от олиото.

Замесваме меко тесто.

Подготвяме гювеча, като го застиламе с хартия и чак тогава поставяме тестото в него.

Поръсваме тестото с брашно и затваряме гювеча.

Поставяме в студена фурна и включваме на 60 градуса.

След около 30 минути увеличавате температурата на 200 градуса и печете хляб в гювеч за около 40 минути.

Аз внимателно извадих хляба с помощта на хартията и го поставих на решетката на фурната.

Оставих да се припече до желания загар.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: