Ezine.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Перфектната турска баклава

Перфектната турска баклава

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8592k16k1k
Перфектната турска баклава
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 4
24/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
15

Необходими Продукти

  • масло - 200 грама
  • каймак - 3 - 4 с.л. с връх (или заквасена сметана)
  • орехи - 200 грама (равни количества орехи и шамфъстък)
  • шамфъстък - за поръсване (около 30 грама)
  • пшеничен грис - 3 пълни лъжици
  • кори за баклава - 250 грама
  • прясно мляко - 2 ч.чаши
  • Сироп
  • бяла захар - 350 грама
  • канела - 1 щ.
  • кафява захар - 2 с.л.
  • вода - 450 мл
  • лимонова кора - 1 лентичка
  • портокалова кора - 1 лентичка
  • ванилия - 1 бр. (0.2 г)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте едната чаша мляко. Смесете другата чаша мляко с гриса и ги прибавете към затопленото мляко.

Варете крема до сгъстяване, като не спирате да бъркате. Свалете от огъня и когато се поохлади, добавете каймака и разбъркайте.

Наситнете ядките. Отделно разтопете маслото на слаб огън.

Вземете корите за баклава. Намажете една от тях с масло и поръсете с орехи. Сложете втората и пак поръсете с ядки.

Процедирайте по същия начин докато наредите половината количество кори. Сипете отгоре плънката с гриса и отгоре продължете да редите по същия начин и втората половина кори с орехи.

Останалото масло нарежете на парчета и оставете настрана.

Загрейте фурната на 150 градуса. Изпечете баклавата до хубаво изсушаване. Няколко пъти я изваждайте и намазвайте обилно с масло.

Когато повърхността придобие апетитен златист загар, извадете и охладете. Оставете баклавата да престои така за 24 часа в хладно помещение. Така ще изсъхне още по-добре.

Пригответе захарния сироп от посочените за него продукти. Варете в продължение на около 15 минути.

Махнете цитрусовите корички и сипете 2-3 капки лимонов сок. Залейте горещия сироп върху баклавата и оставете да се напои хубаво.

Поръсете я с фино смлян шамфъстък, който може да запечете на сух тиган (ако ядките са сурови).

Перфектната турска баклава е готова.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: