Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Традиционно Италианско Ризото

Традиционно Италианско Ризото

ЗориЗори
Новак
1715465k
Традиционно Италианско Ризото3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
35 мин.
Порции
4
"Класическо италианско ризото, което може да поднесете с чаша вино по избор"

Необходими продукти

  • гъби - 500 грама
  • ориз арборио - 300 грама
  • бульон - 800 мл гъбен
  • лук - 1 глава (или зелен лук)
  • черен пипер - прясно смлян
  • бяло вино - 1 ч.ч.
  • зехтин - 1 с.л.
  • масло - по 1 ч.л. на порция
  • пармезан - 80 грама
  • масло - 1 бучка
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтопете маслото и зехтина в широк тиган, запържете наситнения лук. Добавете нарязаните гъби и задушавайте в продължение на няколко минути.

Прибавете ориза арборио и разбърквайте от време на време. Когато зрънцата станат стъклени, сипете бялото вино.

Когато течността се изпари, намалете лего огъня и започнете да добавяте черпак по черпак от топлия бульон. Добавяйте бульон, само когато предишният се е изпарил.

След около 20 минути свалете от огъня и поръсете с пармезан, черен пипер, сол и малко лют червен пипер.

На всяка порция ризото може да добавите още малко масло и пармезан.

Традиционното Италианско Ризото е готово.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: