Начин на приготвяне
Лукът, морковът и керевизът (без да се нарязват) се варят в 1 чаена чаша гореща вода с добавка на растително масло и щипка сол.
След 15 мин. се добавя доматите със скилидка чесън.
Варят се 5 мин., след което доматите се претриват със зеленчуковия бульон.
Прави се светла запръжка от 1 супена лъжица краве масло и брашното, която се разрежда с доматения сок, разбърква се и се кипва 3–4 мин.
Оризът се запържва до прозрачност в останалото масло.
Добавят се почистените и нарязани гъби и се задушават десетина минути.
Сместа се залива с 4 чаени чаши гореща вода, посолява се на вкус и се задушава отначало на съвсем тих огън, а след това на изключен котлон.
Когато оризът попие течността, се разпределя в 4 шоли (или големи чаени чаши), притиска се леко и формата се обръща върху затоплена чиния.
Отгоре се наръсва кашкавал, а в основата се сипва от соса. След това приготвеното ризото се поднася.
Опитайте това Ризото с гъби - няма да съжалявате!