Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Ризото с гъби и черен трюфел

Ризото с гъби и черен трюфел

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Ризото с гъби и черен трюфел
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Само няколко грама черен трюфел ще добавят един неповторим аромат и вкус на вашето гъбено ризото"

Необходими продукти

  • трюфел - 10 грама черен, летен
  • ориз - 300 грама карнароли
  • манатарки - 250 грама почистени
  • лук шалот - 2 (около 50 г)
  • бяло вино - 100 мл
  • зеленчуков бульон - около 840 мл. или вода
  • пармезан - 80 г или повече за поръсване
  • масло - 30 г
  • зехтин - 40 мл
  • сушени зеленчуци - 1 с.л.
  • магданоз - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л. или на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо загрейте водата/зеленчуковия бульон и поддържайте гореща на котлона. Гъбеният бульон ще засечи аромата на манатарките, така че не го използвайте.

Наситнете лука и го запържете в загретия зехтин. Добавете нарязаните гъби и след няколко минути прибавете и ориза. Ако желаете, запържете ориза за 2 минути или директно налейте виното.

Бъркайте около 2-3 минути, за да се изпари алкохолът. С непрекъснато разбъркване добавете бульона на 2-3 пъти. Докато оризът не усвои течността, не прибавяйте следващата.

Овкусете с лъжичка сол. След 15-тина минути оризът е сварен и кремообразен. Все пак погледнете указанията на опаковката му и ги спазвайте, включвайки в посочените минути и тези преди наливането на бульона.

Настържете половината от трюфела към горещото ризото. Добавете магданоза, половината пармезан и маслото.

Поръсете страхотното ризото, като поръсите с останалия пармезан и още трюфел.

Ризотото с гъби и черен трюфел е готово.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: