Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Ризото с черен ориз и скариди

Ризото с черен ориз и скариди

Румяна СакалийскаРумяна Сакалийска
Ветеран
3191k5187
Ризото с черен ориз и скариди1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Това ризото със скариди определено ни приканва да се поглезим"

Необходими продукти

  • черен ориз - 1 ч.ч.
  • скариди - 100 г
  • червен лук - 1 глава
  • пилешки бульон - 500 мл
  • бяло вино - 100 мл
  • масло - 50 г
  • червен пипер
  • сол
  • пармезан - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оставяме пилешкия бульон да къкри на слаб огън.

Почистваме скаридите и ги изпържваме в тиган, в който предварително сме загряли зехтина.

Овкусяваме ги със сол и червен пипер, пържим за около 5-6 минути и от двете страни, след като се изпържат, ги слагаме в съд върху салфетка, за да се отцедят.

В дълбок тиган или тенджера разтопяваме половината от маслото, добавяме червения лук, нарязан на ситно, овкусяваме с две щипки сол и запържваме за около 5 минути.

След това добавяме черния ориз и виното. Разбъркваме добре и малко по малко започваме да добавяме пилешкия бульон.

Продължаваме да бъркаме, докато оризът абсорбира цялата течност и стане напълно готов, тогава прибавяме останалото масло и отново разбъркваме добре.

Сервираме ризотото в чинии, докато е още топло, и отгоре подреждаме скаридите.

Пожелание върху ризотото с черен ориз и скариди може да настържете малко пармезан.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Уникална рецепта, благодаря :)
04.05.2023 22:40