Начин на приготвяне
Хубаво е всички съставки за разкошната сметанова торта да са на стайна температура, така че ги оставете известно време извън хладилника.
Първата стъпка е приготвянето на блатове. Спанакът трябва да се измие, почисти и бланшира в гореща вода за минута. Прежедете го и шокирайте в студена вода, отново за минута или малко повече.
Сипете вече охладния спанак в блендер, добавете прясното мляко и блендирайте до смес с консистенцията на пюре. Ако нямате блендер, може да го направите и с пасатор.
Мекото масло разбийте с помощта на миксер. Добавете пудрата захар при непрекъснато бъркане. Прибавете също и яйцата, едно по едно. Разбийте хубаво до еднородна смес. Прибавете и спаначеното пюре.
Не се тревожете от вида на сместа, ако ви изглежда странно.
В отделен съд пресейте брашното и бакпулвера. Добавете ги малко по малко, разбъркайте до получаване на желаната гъстота.
Разделете сместа за спаначения блат на две части. Едната половина сипете във форма с подвижен борд (18 см), постлана с хартия за печене. Изпечете него в предварително загрята фурна с вентилатор на 170 градуса. Печете около 15-17 минути или до суха клечка.
После изпечете и втория блат. Оставете блатовете да изстинат върху решетка.
Пригответе крема за тортата. В купа сипете желатина, накиснете го в студена вода, около 60 мл. След като набъбне, го сложете на водна баня, за да стане течен.
В купа сложете захарта и заквасената сметана. Разбъракйте хубаво до усвояване на захарта. В купата на миксера разбийте сладкарската сметана, докато стане пухкава.
С бъркане сипете желатин при заквасената сметана. Добавете и сладкарската с леки и внимателни движения, на няколко пъти, не наведнъж.
Преминете към сглобяване на спаначената торта. Сложете единия блат, намажете с половината от готовия пухкав крем. Отгоре сложете ягоди, предварително разрязани наполовина. Леко притиснете навътре.
Сложете втория блат и намажете с останалия крем. Приберете тортата в хладилника за една нощ.
На следващия ден украсете с цели ягоди и разтопен шоколад по желание. Аз сложих и бисктивки.
Пролетната ягодово-спаначена торта е чудесен избор за всеки повод!