Начин на приготвяне
Размразен спанак се отцежда добре и с олиото се смила на пюренце с пасатор или в чопър. Разбиваме яйцата със захарта, докато побелее сместа, сипват се спаначено пюре, ванилия, накрая добавяме пресято брашно с бакпулвера.
Разбърква се кексова смес. В две еднократни форми с диаметър 20 см, върху хартия за печене, сипваме по 3 черпака от тестото и заравняваме.
Печем блатовете в загрята фурна на 170 градуса до суха клечка, за 30 минути.
Изваждаме да се охладят блатовете и подравняваме, като изрезките се запазват и ги настъргваме на ренде.
Приготвя се сироп - в топло мляко се разбърква мед. Трябва да се разтвори.
В чиния сложете един блат, сиропира се с 8-9 с.л. медено прясно мляко.
Намазва се с част от разбития крем от сметана, пудра захар и меко крема сирене. Ако е гъсто, може да разредите като мен с 2-3 с.л. прясно мляко.
Захлупва се с втория блат, сиропира се и измазваме цялата торта с бял крем. В 2-3 с.л. крем добавете червена гел боя и разбъркваме, мацва се с чаена лъжичка тук-там и заглаждаме цялата домашна торта.
Отгоре се минава леко със силиконова четка, да се оформят чертички. Шприцоваме розички за украса и поръсваме с настърганите трохи. Нарязва се охладена и сервираме тортата.
Разкошна спаначена торта със сметана, вкусотия!